27 Mart 2010 Cumartesi

Serseri Mayınlar

Izlediniz mi bilmiyorum.Ferzan Özpetek'in yeni filmi.Orjinal adı Mine Vaganti. Dün akşam izledim. Benim için bir ritüel haline gelmiş "Ferzan Özpetek'in filmlerini sinemada yanlız izleme" kuralını dün akşam sevgilim bozdu.

Filmin konusunu çok anlatmayacağım.Malum, heryerde kulağınıza çalınmış olmalı.Makarna üreticisi köklü bir ailenin gay olan oğlunun, durumunu bir aile yemeği esnasında açıklaması sonucu gelişen olaylar anlatılmış.Bazen içiniz sızlıyor hüzünden , bazen de kahkahalarla gülesiniz geliyor. Aynı adı gibi, ne zaman, nerede, ne yapacağı belli olmuyor bu filmin. Ben çok sevdim, gidin , izleyin , kaçırmayın derim. Biraz subjektif olabilirim, evet , kabul ediyorum.Sonuçta Ferzan'ın bakış açısına bayılıyorum, İtalya'da bir parçam varmış gibi hissediyorum.Geçen sene Roma'da deliler gibi iş arayıp oraya yerleşmelere kalkmışlığım var.Bu iki faktörü de gözönüne alın, öyle değerlendirin söylediklerimi.

Babaannenin bilge tavrına, hem gençliğinin kırılgan kuğu gibi haline, hem de çok yaşlı olmasına rağmen uzun uzun bakma hissi uyandıran yüzünün güzelliğine hayran olacaksınız.Filmdeki renklere, oyuncuların hiç konuşmadan sadece bakarak size hissettirdiklerine şaşıracaksınız.Ve en önemlisi çok değerli dersler çıkaracaksınız, her Ferzan filminde olduğu gibi.

Bir de not; gecen sene kazandıgım bursla 1 ay Italya'nın ceşitli sehirlerinde bulunup ülkemi tanıtmıştım. 30 küsür sunum yaptım, yer ve zaman farketmeden Ferzan'ı anlattığım slayta her gelişimde istisnasınız herkesten gülümseme eşliğinde bir "aaaaa..." yükseliyordu.İtalyanlar Ferzan'a bizden daha çok sahip çıkıyorlar bence.Filmin İtalya'da Alice In Wonderland'den daha fazla izlenmiş olması da bunun en büyük kanıtı olsa gerek.

7 yorum:

Nihan dedi ki...

Sinemciim, bugün izlicem bende. Fikirlerine değer verdiğin birinden olumlu görüş almak güzel oldu :)

bokbocesii dedi ki...

Tsk ederim sekerim :) Iyi seyirler

Peyton Sawyer dedi ki...

İtalya,Ferzan Özpetek,bir de güzel bir eleştiri...Eee gidelim bakalım:)

MaSaLcı dedi ki...

Aaaa lütfen BB...

Çok Filim Hareketler Bunlar a gitmek varken Ferzan mı? İnsanların kafasını karıştırma lütfen! :)

Kocam hafif homofobiktir ama yinede o da sever FÖ i. Bu haftaiçi mutlaka gidicez!

Ciao

bokbocesii dedi ki...

Her straight adamın icinde hafif bir homofibiklik var Masalcı, merak etme ;) Umarım begenirsiniz.

*STYLEBOOM* dedi ki...

ferzanın filmleri bence mükemmel, hem sinemasal olarak hem kurgu hem gerçeklik. daha gitmedm ama su mac yuzunden moral bozuklugumu atar atmaz sinemadayim!

bokbocesii dedi ki...

Boomcum moral bozuklugunu atmak icin git hatta ;)