29 Mayıs 2012 Salı

Ajda olmanın bedeli

Her insan elbet bir gün yaşlanacak ancak eğer dişi iseniz hayatın akışına karşı durmak için kanınızın son damlasına, cüzdanınızın son kuruşuna kadar savaşmaya yemin etmişsinizdir. Ben de bu durumu inkar etmiyorum. Geçen hafta, konuya daha profesyonel bir gözle yaklaşmak için bir dermatologa muayene oldum. Kendisi benim 15 yaşımdan beri yaptıklarımı takdir etse de yanlış yaptıklarımı da bir güzel yüzüme vurdu. Beni 2 haftalık bir küre aldı. Krem kullanım süresi 2 hafta ancak cüzdanımdaki deliği bir çift maaş ancak kapatacak gibi görünüyor. İflas bayrağını açtım, açıyorum. Kullandığım ürünlerin bir çoğunun markalarını ilk defa duyuyorum. Bu nedenle bir araştırma yapmak şart oldu . Sadece ürünlerin içeriği, kullananların görüşleri değil , hayvanlar üzerinde test edilip edilmediklerini de görmek gerekiyordu. Bu nedenle PETA ciddi bir kaynak oldu. Size burada hayvanlar üzerinde yapılan testlerin fotoğraflarını yayınlamak niyetinde değilim, o ruh haline sahipseniz google görsellerde aratın.Benim tavsiyem kullandığınız markaları şurada bir aratın. "Companies that do test on animals" kısmı hayvanlar üzerinde test yapmaya devam eden markaları listeliyor. Belki siz de bu sektöre bilmeden katkı sağlıyorsunuzdur.Aşağıda PETA'nın web sitesine göre, hayvanlar üzerinde deney yapan bazı firmaları listeledim, aklınızda olsun.

Acuvue, Neutrogena, ROC (Johnson & Johnson)

Always (Türkiye'de Orkid), DDF, Dolce & Gabbana,Escada,Gucci, Head & Shoulders, Hugo Boss, Lacoste, Max Faxtor, Olay, Pampers, Pantene(Procter & Gamble)

Avon

Axe, Dove, Lux, Ponds, Vaseline (Unilever)

Biotherm, Cacharel, Garnier, Giorgio Armani, Kerastase, Kiehl's, Lancome, La Roche Posay, Maybelline, Vichy (Loreal)

Calgon, Veet (Reckitt Benckiser)

Chapstick (Pfizer)

Colgate- Palmolive Co

Estee Lauder 

L'Occitane

Shiseido

12 yorum:

JuVeNiL dedi ki...

İşin en içinde biri olarak sevindirici bir haber verebilirim, geçtiğimiz Ekim ayında katıldığım avrupa kozmetik regülasyonu toplantısında, yapılan düzenlemelerle 2013'ten itibaren hayvanlar üzerinde test yapımının engelleneceği söylendi. Umarım ,ertelenmez, gecikmez ve iptal olmaz.. Sevgiler

bokbocesii dedi ki...

Juvenil ; super haber. Umarım en kısa sürede gecerli hale gelir.

alis dedi ki...

Elimdeki bakım ürünlerim bitince ben de dermatologa gideceğim. En son 3-4 yıl önce gittiğimde 30 yaşına kadar yüzüne güneşten koruyucu ve yağsız nemlendirici hariç hiçbir şey sürme, herhangi yumuşak bir sabunla yıka demişti. Senin gittiğin hangi yaptıklarını takdir edip nelerin hata olduğunu söyledi, sakıncası yoksa paylaşır mısın? Bir de genellikle eczanelerde satılan Fransız ürünlerini tavsiye ediyor doktorlar (mesela bana La Roche önermişti o zaman) ancak bunların belli başlı olanları hep PETA'nın listesinde var. Caudalie Beauty Elixir alsam mı diye düşünüyordum, Caudalie hayvanlar üzerinde test yapmıyormuş mesela, ama doktora gidince onu önereceğinden şüpheliyim.

bokbocesii dedi ki...

Paylasmazmıyım Aliscim.Cildim t bölgesi yağlı,karma. Bu nedenle doğal da olsa yağ vb ürünlerden uzak durmam gerekiyor ki ben onları çok severdim.Bu nedenle gözeneklerimi açmış durumdayım.Cildi aşırı temizlemek daha çok yağlanmasına yol açıyor. Güneşten çok ciddi korumak gerekiyor. Dermatologumun inancı tonik gereksiz, ben doğal diye onu da gül suyu kullanıyordum, o da çıktı listeden.Şu koşullar altında kullandıklarım; Neostrata , Derma Plus, Janson Beckett ve Obagi marka.Kozmetik markalarını ise önermedi çünkü içerisinde ne olduğunu bilemiyoruz dedi.Bu ürünlerin arasından cildini bilmeden ve dermatolog olmadan önerebileceğim Obagi Sunscreen SPF50 müthiş bir ürün. Beyaza boyamıyor, yağlandırmıyor. 3 saatte bir yeniliyorum. Bol bol protein almaya ve su içmeye çalışıyorum. Sanırım doğru yoldayım :)Caudalie Beauty Elixir'i ben de çok duydum. Into The Gloss'da kimi anlatıyorlarsa banyosunda mevcut ama Türk dermatologlar ürünü bilmediklerinden öneremeyeceklerdir sanırım.

Blue Fire dedi ki...

Umarım balina avını yasaklayan anlaşmaya imza attıktan sonra, araştırma! amaçlı avlanmaya devam ettiğini söyleyen ülkelerinki gibi bir fos haber değildir.

micelle dedi ki...

Verdiğin listede en çok avon' a şaşırdım. çünkü bazı ürünlerinin üzerinde hayvanlar üzerinde test edilmemiştir yazıyor.

Adsız dedi ki...

bir kere daha çok sevdim bloğunu.hayvanlar üzerinde test karşıtı insanların varlığı beni çok mutlu ediyor.benim de bu konuda yenildiğim bazı sağlık ürünleri ile ilgili alternatif arayışlarım sürüyor bakalım.
dermokozmetik ürünler genelde işkenceci firmalara ait oluyor ama umarım kullanmak zorunda kalmazsın.
sadece boya ve kozmetik uğruna bu firmalara para yedirmenin ise sonuna kadar karşısındayım.

bokbocesii dedi ki...

BF; umarım

Micelle; Belki bazı ürünlerini test etme gereği duymuyor olabilirler ama her ne yapıyorlarsa PETA onları da mimlemiş.Benim en çok şaşırdığım L'Occitane oldu. Çok doğallar falan ya, ben de araştırma gereği duymamıştım.Bana da ders oldu.

Özgünün Annesi;Hayvanlar üzerinde test yapmayan kozmetik firmalarını seçmek çok zor değil aslında ama bence bir çoğumuzun aklına bile gelmiyor.Niyetimiz kötü değil aslında ama bu kavramı unutuyoruz bazen. Ben hatırlatayım istedim sadece.

Adsız dedi ki...

yok zor değil tabi,kozmetik konusunda hiç zor değil,sağlık ürünleri ve ilaçlar konusu daha zor.kesinlikle iyi yaptınız

alis dedi ki...

Oo süper, teşekkür ederim. O markaları gerçekten ben de hiç duymamıştım, araştıracağım. Ben gittiğimde bana da kozmetik markaların fiyatlarına değecek bir işlevleri olmadığını söylemişti. Aşırı temizlemekle ilgili Garance Dore yazmıştı, onun dermatologu yüzünü yağlı parlaklık oluşmaması için yıkamamasını, termal su ile temizlemesini söylüyormuş. Hatta çok övülen Clarisonic fırçanın uzun vadede cildin yaşlanmasına sebep olacağını söylemiş. Onu okuduğumdan beri peeling yapmaya çekinir oldum. Tam da tatil arifesinde ne alsam diye düşünüyordum Obagi sunscreen'e bakacağım, sağol :)

Unknown dedi ki...

Merhabalar derma plus ürünlerini bugün gittiğim dermatolog önerdi. Netten ararken yazınızla karşılaştım. Kullandınızmı, kullandıydanız memnun kaldınızmı bilgi verirseniz sevinirim.

bokbocesii dedi ki...

Ülfet ; Memnun kaldım kalmasına da FDA onayı olmadığını öğrendikten sonra uzun süreli bir mutluluk olamadı benimki. Türkiye'deki sağlık bakanlığına güvenmiyorsun da FDA e mi güveniyorsun diyeceksin ama gerçekten benim için FDA daha önemli. Bu aralar yeni bir dermatolog ziyaretim daha olacak. FDA onaylı ürünler önermesini rica edeceğim.